Belge Arşivleme; Arşiv, tüm dünya genelinde kurumların tüzel ve gerçek kişilerin faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan hukuksal, idari, kurumsal, tanıklık değeri bulunan ya da tekrardan kullanılması için üretilebilen her türlü yazılı, görsel ve data bilgilerinin korunabildiği bir alandır. Belge arşivleme de bu nedenden dolayı kesinlikle önemlidir. Ayrıca arşivler, genel itibariyle modern arşivler ve klasik arşivler olacak şekilde iki gruba ayrılmaktadır. Modern arşivler; televizyonlar, iş dünyası ya da hastaneler gibi kurumların üretmiş oldukları her türlü bilgi ve belgenin muhafaza edildiği bir ortamdır. Klasik arşivler ise; Osmanlı arşivi gibi eski yazıyla yazılan belgeler ile alakalı olan arşivlerden ibarettir.
Ayrıca arşiv malzemelerinin çekirdeğini; büyük müesseselerde, devlet dairelerinde günlük işlemler sırasında ortaya çıkan dosyalar ve yazışmalar meydana getirmektedir. Ancak tüm bu kağıtlar, arşiv malzemesi olarak belirtilemez. Toplanan malzemeler arşivlerde ilgili kişiler tarafından seçilerek belli koşullara göre tasnif edilip saklanmaktadır. Böyle bir sınıflandırmanın daha sonradan istifade esnasında kolaylık sunacak bir şekilde olmasına da dikkat etmek gerekir. Arşivleri teşkil edebilen malzemeler; kesinlik özelliği bulunan dokümanlar olduğundan dolayı geçmiş faaliyetlerin gerçek ve yaşayan delilleri niteliğindedir. Belge arşivlemek son derece önemli ve özen gösterilmesi gereken bir konudur. Bu doğrultuda kesinlikle bilgi edinmeniz ve bilinçli işlem yapmanız gerekecektir. Arşiv dokümanları genelde tunç tabletler, kil tabletler, parşömenler, papirüsler, daktilo ile, el yazısı ile ya da matbaada basılan kağıt belgelerden ibarettir.
Belge Arşivleme
Bunların dışında fotoğraflar, mikrofilmler, video kasetleri ya da ses bantları gibi önemli haiz dokümanlar da arşiv belgesi olabilecek niteliklere sahiptir. Bir arşiv ortamının başlıca fonksiyon ve görevleri ise şu şekilde sıralanabiliyor; arşiv malzemelerini ayırmak ve tespit etmek, bu malzemeleri kayba uğratmaktan endişe etmek, arşiv malzemelerini gerekli koşullarda muhafaza etmek, faydalanılması için sunabilmek ve arşiv malzemelerinin tekrardan teşekkülü durumunda bunu kontrol altına alabilmesidir. Ayrıca belge arşivleme işlemlerinin kesinlikle dikkatli kişiler tarafından sağlanmasını da unutmamalısınız. Arşiv ortamında geçmiş yüzyıllara ait belgeler, tarih araştırmaları için gerekli olan en değerli dokümanlar yer alabilir. Ekonomik ve toplumsal yaşantımızın tüm görünüşleri de bu belgelerde bulunmaktadır.
Belge Arşivleme konusunda daha fazla bilgi ve detaylar için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.