PLC uygulamaları GOSB içerisinde hızla kullanımı artan yeni nesil sistemlerdir. PLC Programlanabilir Kontrol Cihazı (Programmable Logic Controller) algılayıcılarından aldıkları bilgileri, verilen programa göre kendi içinde işleyip, iş elemanlarına aktarabilen bir mikro işlemci tabanlı bir cihazdır. Bu uygulamalar hızı ve otomasyonu sağlaması açısından üretime büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. PLC’ler sıra, hareket, süreç denetimi yapabilmekte ve çok çeşitli verilerin toplanmasında kullanılabilmektedir. Bu kontrol cihazları, insan hatalarını engellemek için tasarlanmıştır.
Eski sistemlerde belirli bir üretim sahasında denetim amacıyla kullanılan sistem, üretim elemanlarında oluşacak hataları denetlemek için kullanılmaktaydılar. 80’li yıllardan sonra yapıları küçülmüş ancak yetenekleri de hızla artmıştır. PLC uygulamaları GOSB gelişen teknoloji ile başka bir yerde yapılan işlemlerin denetimlerini, farklı bölgelerden izlenip denetlenebilmesine olanak sağlamaktadır. İşletmeye katkıları ise oldukça fazladır. PLC’nin Avantajlarına gelecek olursak; Yer tasarrufu: PLC sistemleri yeteneklerine göre çok küçük ve az yer kaplarlar. Bu da her ortamda rahatça kullanılmalarını sağlar. Bu sistemin fiziksel büyüklük avantajıdır. Güvenlik: Tehlike anında neredeyse tüm elemanlarının korunduğu elektronik birimlerden oluşur. Bu da güvenilirlik açısından çok önemli bir avantajdır. Dayanıklılık: Sistem genelde endüstriyel ortamlar için tasarlandığından bu tip ortamlara karşı dayanıklıdır. Yetenek: PCL’ler kendi aralarında, akıllı cihazlarla ve bilgisayarlar arasında iletişim sağlayabilme kabiliyetine sahiptir. Bu da iş gücü açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Esneklik: Matematiksel ve aritmetik işlemlerden oluşan bir programı oldukça hızlı işletebilmekte, programlarında değişiklik yapılacağı zamanlarda da kolayca yapılabilmektedir.
Hem işlevsel hem de esneklik avantajı sunmaktadır. PLC programları ve ilgili devre çalışmaları direkt olarak monitörlerden izlenebilmektedir. Arıza taramaları yapılabilmekte geçmiş sorguları izlenebilmektedir. En önemli avantajlarından birisi de maliyettir. Sağladığı faydalar dikkate alındığında ilk maliyetler çok önemsiz kalmaktadır. Yapısı nedeniyle hafızasındaki pek çok program sayesinde birçok makinanın aynı anda kontrolünü yapabilmektedir. PLC uygulamaları GOSB’nin pek çok farklı sektörde uygulama alanları bulunmaktadır. Bunların bazıları ise; Gıda sanayi, kimya sanayi gibi alanlarda üretim otomasyonlarında, ağırlık sensörleri açısından Asansör kontrolü, Fırınların kontrolü, Enerji dağıtım kontrolü, Motor ve vana kontrolü gibi. Ayrıca pek çok sistemde sıra denetimi yapılmasını da kontrol edebilmektedir. Asansörlerin hangi sırada hangi katlarda duracağına karar verebilirler. Veya bir üretim bandı üzerinde çalışan makinaların sırasının belirlenmesi de sisteme verilecek örneklerden bazılarıdır.