Proses otomasyonu Gebze sanayi devrimi sonrası dur durak vermeyen teknolojik gelişmelerin kaçınılmaz sonucudur. Eskiden üretim dahil her safhada kağıt kalem ile tutulan hesaplar, artık bilgisayar tabanlı sistemler ile yapılmakta ve binlerce yaprak kağıdın ve zaman kaybının israfı önlenmektedir. Proses Otomasyonu makine otomasyonları gibi belirli elemanlar üzerinden iş görüyor olsa da, üzerindeki farklı yazılımlar ile çalışma sürecinin sonunda veya içinde özel istatistiki veri raporlar. Bu sayede pek çok birim için özel bilgiler üretilmekte ve otomasyonun pek çok verimliliği bu sayede arttırılabilmekte aynı zamanda var olan sorunların tespiti sağlanıp en kısa sürede çözüme ulaşmasında yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda iş gücü tasarrufu da sağladığından işletmenin maliyetlerinde ciddi düşüş yaşanmasına katkısı bulunmaktadır.
Proses Otomasyonu Gebze ile işletmelerin özellikle üretim aşamasında adeta yepyeni bir dönem başlamıştır. Üretim tabanındaki pek çok sorunun gözlemlenip doğru verilere ulaşılması önceleri çok fazla iş gücü, gözlem ve süre ve de analiz gerektirmekteydi. Proses sisteminin amacı içerisindeki yazılım sayesinde tüm bu işlemlerin istenen periyotlar içerisinde yapılıp hızlıca geri dönüşümün sağlanmasıdır. Süreç ne kadar hızlı olursa başarı ve kazanç ve de işletmenin geleceği o kadar kaliteli olacaktır.
Proses Otomasyonu Gebze kontrol sistemine basit bir örnek verecek olursak; fabrikanın aydınlatma sistemini güneş ışığına bağımlı olarak açıp kapatmak proses kontrol işlemlerinden biridir. Burada güneş ışığın girdisi sistemden alınarak kontrol cihazına girilir ve kontrol cihazı aydınlatmayı kontrol eder. Bu ufak işlem bile enerji maliyetlerini engelleyecektir. Harcanan her enerjinin başka bir enerjiden meydana geldiği unutulmamalıdır. İşlemler ne kadar büyür, kontrol edilecek ne kadar çok değer olursa, buna doğru orantılı olarak da daha çok girdiye ihtiyaç olacaktır. Bu noktada enstrümantasyona ihtiyaç olacaktır. Hassas ölçüm cihazları ve metotları daha doğru kararlar almaya daha düşük maliyetli ve etkin üretim yapılmasına olanak sağlar. Girdiler, belirli periyotlar ile inceleneceği gibi anlık sistemler ile de incelenebilir. Üretim makinelerinin anlık olarak kullandığı elektrik gücü, ihtiyaç olunan güç ile kullanılan güç dengesi ve operatörün o anki verimliliği takip edilerek bu girdiler kontrol cihazına aktarılıp buradan ana merkeze yönlendirilip karar verme mekanizmasının önüne sunulabilir. Bu sayede çevrim süresi çok hızlı bir proses kontrolü yapılabilirken bu bilgiler haftalık ya da aylık raporlar halinde de değerlendirilebilir. Proses kontrolün çevrim süresi ne kadar hızlı ise enstrümanlardan alınan bilgiler o kadar hızlı değerlendirilebilir.